Begravelse, bisættelse, askespredning eller skovbegravelser

Valg af begravelsestype er meget individuel. Langt de fleste bliver bisat, hvorefter en urne nedsækkes på kirkegården, men der er også stigende interesse for skovbegravelser og askespredning. Vi kommer gerne på hjemmebesøg, og fortæller om de lokale muligheder.

Ring hele døgnet 96 20 10 70.

Begravelse

En (jord)begravelse betegnes ved, at afdøde ilægges kiste,  efterfulgt af en eventuel kirkelig højtidelighed. Dernæst nedsænkes kisten og afdøde i jorden på kirkegården, og dækkes med jord.

Ønskes der gejstlig medvirken – altså med en præst til stede, skal dette aftales via kirkekontoret eller præsten selv. 

Er man ikke medlem af folkekirken, får man ikke en traditionel kirkelig begravelse. Her er det i stedet normalt, at ceremonien sker i kapellet, men der er intet lovkrav om, hvor og hvordan den borgerlige ceremoni foregår. Derfor er der også mange muligheder for at personliggøre afskeden. 

Vi er naturligvis lydhøre overfor dine ønsker, og tilbyder vores rådgivning herom.

rustvogn ved vejgaard kirke

Bisættelse

Ved en bisættelse, vil afdøde blive båret ud til rustvognen i kisten, i stedet for at blive nedsænket i jorden på kirkegården. Derefter bliver kisten kørt til krematoriet, hvor afdøde og kiste brændes – kaldet kremering.

Asken fra afdøde puttes ned i en urne, og kan herefter nedsænkes på kirkegården, eller sættes i en urnevæg. Alternativt kan asken spredes over åbent hav, eller sænkes i jorden i dedikerede skove; en såkaldt skovbegravelse.

Rammerne for ceremonien er overvejende frie; denne kan afholdes i kirke, i eget hjem/have, i moske, i kapel tilknyttet sygehus eller på plejehjem, i skoven til skovbegravelse, eller noget helt andet.

rustvogn

Askespredning

At få spredt sin aske, er en afsked som flere og flere vælger. Dette kan både være fordi at man har en speciel tilknytning til havet, at man ikke ønsker at efterlade et gravsted der skal vedligeholdes eller noget helt tredje.

Ønsker afdøde askespredning til søs, er dette også en mulighed. Dette kan tydeliggøres ved at udfylde “Min Sidste Vilje”, hvori man tager stilling til sin afsked. Dette kan man også ansøge om at få lov til, hvilket vi ligeledes vil være behjælpelige med at rådgive om.

Det er ikke tilladt at sprede asken i skoven eller over land – aksen skal spredes til søs – ude på vandet, og ikke fra kysten. Dette kan ske over åbent hav, da ceremonien ikke må vække opmærksomhed. Såfremt dette kan gøres uden at vække opsigt, er det derfor også tilladt af sprede asken på større bugter og fjorde, eksempelvis Limfjorden.

askespredning over åben hav

Skovbegravelse

Ønsker man at sit sidste hvilested skal være i en fredfyldt skov, er dette ligeledes en mulighed. Den nærmeste skovbegravelsesplads til Aalborg, finder du i Hadsund på Havnsø Skovbegravelsesplads – dog er der flere undervejs. Alle begravelsespladser i skove ligger i såkaldte fredsskove, hvilket sikrer at denne aldrig bliver nedfældet eller lignende – skoven er dermed fredet.

Når man har udvalgt en skov, skal der vælges et træ/urnegravsted, hvor urnen skal nedsænkes. Man kan selv besøge skoven, eller få en fremvisning. Herefter formidles dette til skovfoged. Dernæst aftales forløbet for dagen, hvorpå urnen nedsænkes. Der må ikke udsmykkes på gravstedet, dog kan der lægges en neutral mindesten.

Nogle kirkegårde råder også over skov, hvor der derfor er muligt at blive nedsænket på såkaldte skovpladser – med en gravsten. Ring og forhør nærmere

skovbegravelse

Dødsfaldet på hospice, plejehjem eller i hjemmet, kan vi være fremme til aftalt tid til en samtale, og/eller ilægning over hele Jylland. Uanset om I har bestilt online eller ved samtale, har vi altid et møde, inden afgang i rustvognen kører til lokale kapel.

Dødsfaldet på hospital, og ønsker I hjemmebesøg og en personlig samtale, vil vi, på mødet, få alle detaljer for begravelseshandlingen på plads. På dagen for den arrangerede handling, lægger vi i kiste på hospitalets kapel og kører til ceremonistedet.

Kirkelig højtidelighed kan foregå fra kirke eller kapel. Bedemand arrangerer alt med kirken, og aftaler for samtale med præsten. På dagen for højtideligheden, styrer præsten alt i forbindelse med begravelseshandlingen, inkl. kor og organist, uanset om I er i kirken eller fra kapellet.

Borgerlig ceremoni uden præst vil ofte foregå på kirkegårdens- eller krematoriets kapel. Det er også muligt at gøre det på en privat adresse, eller et plejehjem. Her er det familien selv, eller bedemand, som kan forestå handlingen. Der er intet krav om, at der skal afholdes en handling før jordfæstelsen eller kremeringen.

Begravelseshjælp

Beregningen af tildelte begravelseshjælp, vil være formuebetinget – og er der en efterlevende ægtefælle, er der også en efterleverpension. Bedemanden ordner alt i forbindelse med ansøgningen, og hjælper med udbetalingen af korrekt begravelseshjælp.